KLM stapt naar de rechter om af te dwingen dat de vakbonden van het cabinepersoneel plaatsnemen aan de onderhandelingstafel, in plaats van actie te voeren. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag bekendgemaakt.
Volgens KLM hebben de bonden zich er in de cao toe verplicht altijd eerst het gesprek aan te gaan, voordat zij tot acties overgaan. Die afspraak moeten zij nakomen, vindt het bedrijf, dat daarom een kort geding aanspant.
“Wij proberen al sinds oktober 2015 met de bonden in gesprek te komen”, zei personeelsdirecteur Aart Slagt tegen het ANP. “Maar dat lukt steeds niet. En nu voeren ze actie over de ruggen van onze passagiers.”
Zolang de bonden zich beperkten tot stiptheidsacties en korte werkonderbrekingen, was volgens Slagt de schade nog wel te overzien. Maar met de hardere acties die vanaf donderdag op stapel staan, met werkonderbrekingen van een halfuur en langer, is voor KLM de maat vol. “Dit raakt écht de uitvoering van vluchten en onze passagiers.”
KLM loopt te veel achter
Slagt benadrukt dat de gang naar de rechter geen onderdeel van het onderhandelingsspel is. “Het gaat om de toekomst van het bedrijf en de werkgelegenheid. KLM móet veranderen. We lopen op te veel gebieden achter op onze concurrenten.”
Hij bestrijdt dat KLM alleen maar uit is op versobering. "Wij zijn ook bereid te praten over zaken als een betere winstdeling, baangaranties en scholingsmogelijkheden."
Ook de pensioendiscussie die tot dusver overleg in de weg stond, kan wat Slagt betreft aan de cao-tafel worden besproken. De bonden willen dat KLM bijstort in het pensioenfonds om de dekkingsgraad te verbeteren. Het bedrijf besteedt de tientallen miljoenen euro's die daarmee gemoeid zouden zijn liever aan andere zaken.
FNV herhaalde woensdag pas met KLM te willen praten als die de deze week ingevoerde inkrimping van de cabinebemanning op een deel van de lange vluchten terugdraait. "Als zij afzien van deze bezuiniging, dan kunnen we weer aan tafel", zei bestuurder Zakaria Boufangacha.